Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

Ας σεβαστούμε τη μνήμη του, προφέροντας σωστά το όνομά του: ΔΕΝ τον έλεγαν «Αλέξη», αλλά Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ο Αλέξανδρος, στα δεκαπέντε του χρόνια -εντελώς αναίτια- δολοφονήθηκε από πυρά αστυνομικών, στην Αθήνα, στην οδό Μεσολογγίου της περιοχής των Εξαρχείων, το Σάββατο της 6η Δεκεμβρίου του 2008 (περίπου στις 9μμ).

Ο άδικος θάνατός του έγινε η αφορμή για την «εξέγερση» του Δεκεμβρίου του 2008: Πολίτες σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Βόλο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα κ.α.) πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας που συνοδεύτηκαν από επεισόδια και μεγάλες καταστροφές (κυρίως στην Αθήνα).


Για δεκατέσσερις ημέρες, η Ελλάδα και η Ευρώπη συγκλονίζονταν από την πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη που είχε αίτια πολύ βαθύτερα του άδικου θανάτου του Αλέξανδρου.

Εκείνη η «εξέγερση της νεολαίας» ... αποδοκιμάστηκε για τα επεισόδιά της, από το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα το οποίο επέρριψε τις ευθύνες για τις καταστροφές στους συνήθεις υπόπτους δηλ.: σε γνωστούς- αγνώστους κουκουλοφόρους, σε κρατικούς προβοκάτορες, σε ξένους πράκτορες κτλ.

Ελάχιστοι αναγνώρισαν στους νέους ανθρώπους τη δίκαιη οργή κατά του ανάλγητου κράτους: των σκανδάλων, της διαπλοκής, του κομματισμού, τις αναξιοκρατίας, του παραλόγου, της προληπτικής καταστολής, της προσβολής της αξιοπρέπειας του πολίτη κτλ. …

Εμείς είχαμε γράψει τότε για τα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (δείτε το παρακάτω βίντεο):



Κλείνουμε αυτή την ανάρτηση με τα λόγια ενός φίλου του Αλέξανδρου που διαβάσαμε στο σχολίου μιας ανάρτηση του blog efhbos.wordpress.com: «Αυτό που έχει μείνει πλέον, είναι η μνήμη των κοντινών του στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ που είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ας μην αφήσουμε να του το πάρουν και αυτό!!!»


Καλό κουράγιο στους γονείς και τους συγγενείς του.

Πηγή: massmedia-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: