Στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες ξηλώνουν τις συλλογικές συμβάσεις και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δεχθούν περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής απασχόληση με το δίλημμα της απόλυσης με την βοήθεια κυρίως εργοδοτικών Σωματείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καζίνο Θεσσαλονίκης που τον Νοέμβριο του 2009 δημιουργήθηκε εργοδοτικό Σωματείο και λίγους μήνες μετά υπέγραψε Σ.Σ.Ε. με την εργοδότρια Εταιρεία με των όρο της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Ανυπεράσπιστοι λοιπόν βρίσκονται μπροστά στην κρίση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Στην Βόρεια Ελλάδα χθες η Επιθεώρηση Εργασίας έδωσε στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα εκβιαστικά διλήμματα των εργοδοτών και αναγκάζονται να αποδεχθούν τη μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Για τους δύο πρώτους μήνες φέτος μόνο στη Θεσσαλονίκη 6.800 ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου εργασίας άλλαξαν και μετατράπηκαν είτε σε μερική απασχόληση είτε σε εκ περιτροπή εργασία.
Η επίθεση των εργοδοτών ξεκίνησε, επιχειρώντας να μετακυλήσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα, που παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις Παπανδρέου περί "κατάργησης του εργασιακού μεσαίωνα" όχι μόνο δεν άλλαξαν στάση αλλά ζητούν επιτακτικά ακόμη περισσότερα από τους εργαζόμενους όπως: την κατάργηση του ορίου απολύσεων, την παράκαμψη των Συλλογικών Συμβάσεων, την κατάργηση της αποζημιώσεως κατά την απόλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου